Tuesday, October 11, 2011

-alasan tipikal untuk tidak menutup aurat-



Salam semua , harini aku nak share 1 post yang aku rasa sangat menarik untuk dikongsikan bersama dengan korang semua . Dah banyak dah orang post benda ni kat facebook , aku pun dah banyak kali tengok benda ni , tapi tak pulak baca , baru tadi aku tergerak nak baca & aku rasa isi yang dihuraikan sangat2 nice dan tepat untuk menjawab segala soalan . Sementelah aku juga seorang wanita , aurat pun kadang-kadang tak terjaga , so post2 macam ni sedikit sebanyak boleh menyedarkan kita . Lainlah kalau hati dah keras macm batu , cakap apa pun memang taknak dengar dah . Ok jom ! :)

Pernah nasihat atau tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat? Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu. Dan apa jawapan yang mungkin sesuai untuk mereka.??


1. Semua yang tutup aurat, confirm masuk syurga ke?
-Yang pasti, kalau tak tutup aurat, confirm masuk NERAKA..Nauzubillah


2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.
-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. "Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia". Samalah seperti tudung. Tudung pula yang disalahkan, " pakai tudung tak mestinya baik..bla...bla...bla..."


3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos.
-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.


4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.

-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?


5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.

-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?


6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.

-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.


7. Walau kami tak bertudung, kami tetap solat dan puasa.
-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?


8. Suka hati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.

-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.


9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan ALLAH.
-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.


10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)
-Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?


11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.

-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.


12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..
-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.


13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.

-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam.“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan, tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu juga perlu bertudung dan melindungi diri kamu.”


 ========================================================




-CikEcha- 


Thursday, October 6, 2011

Steve Jobs




Salam semua , 
Dah lama aku tak update blog usang aku ni kan ? So hari ni aku nak update , tapi bukan sambungan daripada entry aku yang lepas . Yang tu nanti dulu ok . Sebab hari ni aku nak share serba sedikit pasal berita yang hampir semua orang dok kecoh2 hari ni kan , tak lain tak bukan mengenai kematian pengasas Apple , iaitu Steve Jobs .


So , pada korang yang masih belum tahu , Steve Jobs merupakan pengasas produk Apple yang korang pakai sekarang ni . Tu yang iPod , iPad , iPhone yang korang dok guna tu... Steve Jobs la pengasas untuk semua produk tu . Beliau ni memang dikenali ramai & sangat disegani kerana kepintaran , kehebatan , ketekunan , kefokusan ( ada ke imbuhan utk fokus ? ) main bedal je aku...  dan paling penting TASTE atau citarasa beliau dalam seni yang cukup tinggi . Kalau tak tinggi , takdenya korang dok bangga pakai produk apple tu sekarang :)


But , harini keluar berita bahawa Steve Jobs dah pergi meninggalkan segala kemewahan & nama agung beliau apabila disahkan meninggal dunia akibat kanser pangkreas yang dah dihidapinya sejak lebih kurang 7 tahun . Kalau tak silap aku la.. Semangat beliau untuk terus hidup memang jelas kita nampak bila mana beliau masih lagi mengeluarkan idea2 yang hebat untuk dikongsikan kepada seluruh dunia sementelah beliau sendiri sedang bertarung melawan kesakitan . 


Ramai orang kata bila seseorang tu menghidap kanser pangkreas , peluang untuk hidup lebih daripada 7 tahun tu amat singkat . Itu aku tak berapa pastilah kan.. Tapi kebanyakkan orang selalu sebut benda yang sama bila bercakap pasal kanser jenis ni.. Bahaya ya... Pada aku semua kanser sangat bahaya... Sebab virus kanser ni membunuh kita secara perlahan2 dalam jangka masa yang sangat lama dan sangat sukar untuk disembuhkan . Duit yang banyak jugak bukan jaminan untuk kita berjaya mengubati penyakit . Steve Jobs bukannya calang2 jutawan dunia . Harta beliau sendiri dah mengalahkan pengasas microsoft & google.. Korang sendiri boleh bayangkan , tapi berbalik kepada lumrah kita sebagai manusia... Yang hidup PASTI akan mati . Tak kira siapa pun kita & seberapa banyak harta kita di dunia ni.. Itu adalah pasti .


So , lepas ni tak tahu la sape pengganti Steve Jobs dlm legasi Apple . Dengar cerita , untuk sementara ni Apple memilih Tim Cook sebagai pengganti Steve . Sejauh mana kebenaran , sama-samalah kita nantikan berita tu keluar . One thing , aku tak rasa dengan pemergian Steve , legasi Apple akan jatuh . Sebab aku yakin sebelum pergi , Steve mesti dah mencurahkan berguni2 idea baru yang belum dikeluarkan pada pengganti beliau . Jarang kita nak jumpa manusia yang hebat . Kalau dah hebat tu , memang melampau2 hebatnya.. huhu.. So , pada pengguna produk Apple , tayah risau . Lepas ni mesti akan ada keluaran2 baru produk Apple untuk korang . Cuma cepat atau lambat je sebab main brain dia dah takde.. :)


Ok la , bawah ni aku selitkan sekali beberapa gambar Steve Jobs untuk korang . Ihsan daripada Pakcik Google.. Selamat Jalan Steve Jobs ~



Steve Jobs ( 1955- 2011 )























Ok , inilah Tim Cook , bakal menggantikan Steve .



Tim & Steve



-Selamat Jalan Steve Jobs-




NonAppleUser,
-CikEcha-