Thursday, December 15, 2011

dialog bersama Shamsul Yusuf



hye semua :)
Haritu aku pergi jenjalan kat wangsa walk . Dah penat berjalan , so aku rasa lapar la plak kan . Then aku decide nak makan kat Roti Boy . Yela , makan simple2 je , aku kan kena jaga badan . Sat g gemuk , banyak plak orang sekeliling komplen itu ini . Tengah dok syok2 makan roti boy , tetibe ada sorang mamat datang duduk depan aku . Aku pun pandanglah . Perghhhh ! nak tersembur segala roti yang penuh dalam mulut aku tu . Gila kau , SHAMSUL YUSUF tuuuuuu ! 

Tapi sebab nak kontrol cun punya pasal , so aku buat2 macam tak paham , pandang tak pandang jela . Tetibe dy tegur . Ok ni antara dialog aku dengan pengarah superb tu keh :- 


S.Y : eh , U ni cik echa kan ? perghh dah lama I cari U ( pastu dy senyum lebar gile nampak gigi)
C.E : errr , ya.. I la . so what ? U nak apa ? ( sambil terus mengunyah roti boy tanpa malu2 )
S.Y : yess !!!! akhirnya dpt jugak I jumpa dengan U . I dah lama gila kot minat kat U . selalu je I usha2 pesbuk & blog U . U tak caye ? ala , blog U yang TARIAN TINTA CIK ECHA tu kan ? Once I baca blog U , dengan I sekali menari2 tau :D ( muka teruja bila bercerita )
C.E : ouhh , ingatkan apa tadi . I dah biasa dah jumpa peminat mcm U . btw , kenapa U excited sangat dengan I ni ? U kan pemess  , big director katekan . I ni cuma insan picisan je . Wonder jugak , kenapa beria sangat U ni dekat I . tension ok . I tension ! ( emosi sikit )
S.Y : ala , janganlah marah2 sayang . I geram la tengok U marah . makin COMEL pulak . ishh ! I geram ! I geram !
C.E : eh U ni gila ke , malulah I orang pandang2 . kontrol la sikit suara U yang tak sedap tu .

S.Y : ala tak sedap ke suara I ? Penat I jaga suara I . tiap2 malam I minum air limau tauuu . minum air asam jawa . semuanya I buat utk preparation kot2 I terjumpa U kat mana2 . So sekarang I dah jumpa , tak sia2 I buat semua tu every night k . ( pejam2 mata , terlampau bahagia rupanya ) 

C.E : ishh , I rimas la U ni . I nak makan roti pun tak senang tengok U macam ni . U tu hensem SAM...  ( panggilan manja aku utk dy ) . Jangankan nak kawan ,  jumpa U macam ni pun I dah segan ok . Tolonglah faham keadaan I . Kita tak sepadan ( tetibe ) 

S.Y : sape cakap kita tak sepadan ?! Kalau U setuju , harini jugak I jumpa papa , I nak masuk meminang . I dah ready nak jadi suami yang baik , ceria , penyayang , kaya raya , bermutu , keunggulan n opkos yang HENSEM sangat2 utk U baby . ( muka serius , mcm mintak penampar ) 

C.E : I've to go now . Simpan jela niat U tu . I ni pemalu . sorry SAM , I love U but..... kita tak sepadan ( ayat biasa kalau dah taknak kan.. )

Then aku terus balik meninggalkan shamsul yang menangis teresak2 sebab aku blah camtu je  . 

............................................................................................................................................

tula dialog yang aku dok berangan tadi . korang percaya ke ? thanks ya sebab membaca . kehkehkeh :D



AlwaysComel
-CikEcha-



Tuesday, November 22, 2011

kemenangan milik kita :)




Salam semua ! :)


Semangat pagi ni aku nak update pasal bola . Dalam facebook , tweeter , blog & macam2 lagi laman sosial semua dok heboh pasal bola jela . Biasalah , bahang2 kehangatan tu masih ada lagi . Tak cukup seminggu mengomel pasal bola , tak sah ye tak ? hehe 

So apa yang aku nak share ni serba sikit la pasal semangat kesukanan . Semua orang ada pandangan masing-masing tak kira la untuk apa jenis situasi pun . Aku hormat pandangan orang , cara pemikiran kita berbeza . Memang ada segelintir yang agak keterlaluan bila bagi komen . Mungkin itu cara dorang . Aku malas la nak ulas lebih . Bagi aku , aku boleh dengar pendapat orang , so pendapat aku pun tak terkecuali la . Nak dengar , dengar la . Tak dengar pun bukannya aku kesah . 

Umum tahu yang kalau kita berdepan dengan pasukan Indonesia , semacam ada 1 perasaan lain daripada lain dalam diri betul tak ? Pada aku benda ni normal sebab kita dengan Indonesia ni negara jiran . Banyak masalah yang melibatkan negara dorang dengan negara kita . Bakar bendera , rampasan kuasa , isu orang gaji , isu pendatang , isu membunuh , rogol , semacam jenis jenayah la & macam2 lagi . Sikit sebanyak benda2 ni menggangu semangat kita bila berdepan dengan dorang dalam event2 seperti sukan sea ni . Memang jelas & ketara permusuhan negara dorang dengan kita . Kita pun lebih kurang jugak , bukan Indonesia je yang beria2 boikot kita . Cumanya cara dorang tu lebih terserlah . Tak berlaku adil dalam sukan , kutuk2 player kita , booo sana sini . Cara kita plak , kutuk2 dorang dalam facebook , twitter , siap buat group anti indonesia & macam2 lagi la . Aku pun tak terkecuali membebel pasal dorang ni dalam twitter , Maklumlah , jiwa panas..pepaham jela kan.. huehuehue


So semalam skuad HARIMAU MUDA kita dah berjaya meraih EMAS dalam perlawanan final bola sepak sukan sea 2011  selepas menumpaskan skuad garuda muda ( nak jugak MUDA kan... ) Indonesia... 
Memang superb la match semalam . Berdegup2 jantung aku . Bunyi kuat gile kot . Aku boleh dengar bunyi jantung aku . Bergegar2 je kat dada . hamboihh kan ? hahaha.. Tapi mmg betul . housemate aku si Mun tu pun dah x sanggup tengok . Terus dia masuk bilik . Asal dengar je aku menjerit2 , dia keluar mengintai jap . Pastu masuk balik . Takut katanya... Tengok sorang2 jela aku... Kakak ? hmm dia bukan kesah sangat.. sedap je tidur...Orang jerit goal pun dy buat tatau je..hahahaha.. Maybe dy pun penat coz baru balik keje...


Bila fikir-fikir balik , rasa nak tergelak pun ada . Dah macam2 aksi dah aku buat kat hall rumah aku tu . Mencangkung , meniarap , terlentang , berdiri , menonggeng , mengiring , tutup muka dengan bantal , gigit wayar laptop , keluar masuk toilet , menjerit tayah cerita la . Suara aku je dah cukup bergema 1 rumah dah . Lantaklah jirang sebelah atas bawah dengar ke ... dorang pun menjerit2 jugak.. haha...
Maklumlah...semangat katakan.. Ada aku kesah orang nak cakap perempuan tak pandai main bola la.. Tahu menjerit jela.. ada aku kesah ? Orang yang cakap macam tu , aku anggap orang yang xde moral & semangat kesukanan dalam diri . Kerja nak mengkritik orang je . Tampar laju2 nak ??!

Hensem kan BF aku semalam ? kenal ke tak mana BF aku ? Alahhh.... tu MUSLIM tu . ha..tula boprend aku... hensem kan?? ala tomeyy tomeyy... hahahaha... Fadhli Shas tu plak skandal aku . Sbb tu dorang bekerja sama dlm skuad . 2/2 defender . Nampak ? nampak ? *nampak aku merepek*
Apek tu tayah cerita la.. Dulu aku couple dengan dy . Tapi dy curang ... Nak kat dahlia iTeck plak.. eh ? Dahlia Teck.. hahaha... Nak buat cane , aku tak seksi mcm dahlia...kuang kuang kuang ~

Ok stop merapu . So kepada Indonesian yang ada baca blog aku , aku nak bagitau please la . Timbulkan balik semangat kesukanan yang sebenar dalam diri . Tak guna buat provokasi , menindas pasukan lain , caci maki segala...benda tu semua tak memberi korang apa-apa selain daripada dosa & bencana . Tengoklah apa jadi kat stadium GBK semalam..Ada 2 orang penyokong indonesia yang meninggal sebab dipijak masa memberontak coz tiket masuk stadium dah habis dijual . Hidup ni kena ikut rule, keluar je daripada garisan rule pasti merosakkan diri sendiri . Aku akui semangat korang memang tinggi bila menyokong tapi hormatlah pasukan lawan . Korang tak hormat lagu negara MALAYSIA , korang buat bising . Mana respect dalam diri tu ? Tak malu ke 1 dunia tengok sikap korang . Dah la jadi tuan rumah , tapi tak ada rupa nak bersukan . Macam nak berperang je. Sudahnya apa yang dapat ?? 

Korang boleh bangga dengan beratus2 emas yang korang dapat sepanjang SeaGames2011 ni , tapi kenapa korang menangis waktu gagal dapat emas dalam final bola semalam ? Bak kata pengulas , bola sepak ni IBU SEGALA PINGAT . Korang kecewa , malu sebab kalah kat tempat sendiri . Bendera Malaysia yang korang bakar tu la jadi bendera pertama dinaikkan oleh rakyat korang sendiri . Salah siapa ? 
Hentikanlah semua permusushan ni . Sukan sepatutnya merapatkan hubungan antara 2 negara serumpun . Bukan menambahkan kekeruhan . Kadangkala bila selalu sangat ditindas & diperlekehkan , benda tu akan menaikkan lagi semangat untuk berjuang . Itulah yang dah ditonjolkan oleh skuad HARIMAU MUDA semalam . Ditindas tak semestinya kalah , yang hebat tak semestinya menang .


MALAYSIA TERBAIK 


gfMuslim,
-CikEcha-


Tuesday, November 15, 2011

- lelaki oh lelaki -



morning uolls ! :)


First of all ( omputihh plak... ) aku nak minta maaf coz lama gile tak update entry dlm blog ni . Kemana hilangnya mood berblogging aku ntah . Tetibe je hilang dibawa angin lalu . Ok stop sebelum bertambah merepek .
So harini aku nak update sikit pasal LELAKI . ala sikit je, tak banyak pun . Ni pun pada pandangan aku je . Pandangan orang lain aku tatau la plak sbb aku takde mata spare nak lekat kat orang kan . So apa yang aku nampak, lihat, pandang, tilik n renung selama ni pada lelaki , aku share sikit la sikit kat korang keh . Nak baca, baca la . Tak nak baca sudah . Malas aku nak paksa . (tetibe emo)


- Si Lelaki -
  • Lelaki ni kalau mula2 kenal , kita nampak dy macho . Selalu bagi kata-kata nasihat seolah2 dia tak pernah ada masalah . Tapi bila dah kenal lama , mesra & senang cite kalau dah couple mesti dia automatik bertukar jadi manja . Selalu mengadu itu ini , kengkadang benda remeh je pun tapi nak kita amik perhatian . hehehe . Ingat perempuan je ke yang manja ? lelaki pun sama ok... :)
  • Once lelaki ni dah selesa dengan satu baju , seluar or kasut , jangan pelik la kalau dia akan selalu ulang2 pakai benda tu je.. Selagi tak jahanam benda tu, selagi tu la korang akan nampak je dy pakai benda yang sama...Aku pun tak tau kenapa tapi aku syak mesti dorang rasa selesa & lapang dada gamaknya . hihihikk :)
  • Ok yang ni para wanita sila take note. Lelaki ni kalau betul2 dy sayangkan kita , biarlah busy mana pun dy , dy tetap akan spend masa untuk kita . Even text sms cakap benda2 simple mcm hai , morning , dah makan ? sihat tak ? . Reply tetap reply , kalau ada masa terluang sikit dy akan called kita even sekejap . Tu tandanya dy betul2 sayang.... Tapi kalau dy tengah ada berlambak2 masa terluang but tak reti2 nak text & called kita , ketahuilah wahai para wanita.... better cari lain . ehehhh :)
  • Lelaki ni sebenarnya keinginan dy nak membahagiakan pasangan dy memang tinggi. Just ada & takde bajet je. Korang tau tak, kalaulah si lelaki ni tetibe jadi kaya raya, for sure dy akan fikir pasal pasangan dy dulu . Nak beli itu ini & apa je asalkan pasangan dy bahagia . Time tu korang yang awek2 & isteri2 ni tak payah la nak memanja bodek2 laki korang tu, gaduh pun tade hal... Sat g dy bagi sebijik lamborghini kat depan umah . hadiah pujuk.... huh pengsannnn !
  • Ego. hmm benda ni semua mmg dah tau kan . Tinggi mana pun ego perempuan , tinggi lagi ego seseorang lelaki tu . Cuma nampak tak nampak je . Kadang2 dengan cara dia berdiam diri pun dan menampakkan tahap keegoan dorang . tauu :)
  • Perasaan . Memangla umum tau lelaki ni jiwa dy kental & kuat . Tak macam perempuan mudah tersentuh hati . But actually bila sebut pasal perasaan, jiwa lelaki & perempuan tu sama je... Cuma mungkin cara luahan dorang tu tak sama dengan perempuan. Dorang kalau marah takde macam perempuan terpekik terlolong... marah dorang DIAM je tak cakap apa. Tapi boleh nampak la kat riak muka tu. Kalau dorang happy sangat , pun tak macam perempuan terlompat sana sini ketawa tak henti2 , tapi dorang cool je . Senyum tu mmg tak lekang la kat mulut sepanjang hari then akan ada benda2 best yang dorang akan buat. Kalau sedih plak, lagi la tak sama macam perempuan teresak2, berhingus sana sini . Dorang pendam je...but lastly akan menitis jugak air mata tu sorang2....

So cukuplah aku share benda ni dulu harini... Nanti bile2 kalau ilham aku da datang balik , aku update lagi ok . Kepada si lelaki di luar sana , haiii ! nama saya Echa. Betul tak apa saya tulis kat atas tu ? Kalau betul bagi Lamborghini barang sebijik dua ya . Ok bye ! :D
AlwaysComel,
-CikEcha-


Tuesday, October 11, 2011

-alasan tipikal untuk tidak menutup aurat-



Salam semua , harini aku nak share 1 post yang aku rasa sangat menarik untuk dikongsikan bersama dengan korang semua . Dah banyak dah orang post benda ni kat facebook , aku pun dah banyak kali tengok benda ni , tapi tak pulak baca , baru tadi aku tergerak nak baca & aku rasa isi yang dihuraikan sangat2 nice dan tepat untuk menjawab segala soalan . Sementelah aku juga seorang wanita , aurat pun kadang-kadang tak terjaga , so post2 macam ni sedikit sebanyak boleh menyedarkan kita . Lainlah kalau hati dah keras macm batu , cakap apa pun memang taknak dengar dah . Ok jom ! :)

Pernah nasihat atau tegur kawan-kawan anda yang tidak menutup aurat? Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu. Dan apa jawapan yang mungkin sesuai untuk mereka.??


1. Semua yang tutup aurat, confirm masuk syurga ke?
-Yang pasti, kalau tak tutup aurat, confirm masuk NERAKA..Nauzubillah


2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.
-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. "Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia". Samalah seperti tudung. Tudung pula yang disalahkan, " pakai tudung tak mestinya baik..bla...bla...bla..."


3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos.
-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.


4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.

-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?


5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.

-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?


6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.

-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.


7. Walau kami tak bertudung, kami tetap solat dan puasa.
-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?


8. Suka hati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.

-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.


9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan ALLAH.
-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.


10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)
-Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?


11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.

-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.


12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..
-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.


13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.

-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam.“Wahai wanita, setiap ciptaan tuhan yang berharga di dunia ini akan terlindung dan amat sukar untuk diperolehi. Di mana kamu boleh dapatkan permata? Tertanam jauh di perut bumi, tertudung dan dilindungi. Dimana kamu jumpa Mutiara? Terbenam jauh di dalam lautan, tertudung dan dilindungi oleh kulit kerang yang cantik. Di mana kamu cari emas? Terperosok di lapisan bumi tertudung dengan lapisan demi lapisan tanah dan batu. Tubuh kamu adalah suci malah lebih berharga daripada emas mahupun permata. Oleh itu kamu juga perlu bertudung dan melindungi diri kamu.”


 ========================================================




-CikEcha- 


Thursday, October 6, 2011

Steve Jobs




Salam semua , 
Dah lama aku tak update blog usang aku ni kan ? So hari ni aku nak update , tapi bukan sambungan daripada entry aku yang lepas . Yang tu nanti dulu ok . Sebab hari ni aku nak share serba sedikit pasal berita yang hampir semua orang dok kecoh2 hari ni kan , tak lain tak bukan mengenai kematian pengasas Apple , iaitu Steve Jobs .


So , pada korang yang masih belum tahu , Steve Jobs merupakan pengasas produk Apple yang korang pakai sekarang ni . Tu yang iPod , iPad , iPhone yang korang dok guna tu... Steve Jobs la pengasas untuk semua produk tu . Beliau ni memang dikenali ramai & sangat disegani kerana kepintaran , kehebatan , ketekunan , kefokusan ( ada ke imbuhan utk fokus ? ) main bedal je aku...  dan paling penting TASTE atau citarasa beliau dalam seni yang cukup tinggi . Kalau tak tinggi , takdenya korang dok bangga pakai produk apple tu sekarang :)


But , harini keluar berita bahawa Steve Jobs dah pergi meninggalkan segala kemewahan & nama agung beliau apabila disahkan meninggal dunia akibat kanser pangkreas yang dah dihidapinya sejak lebih kurang 7 tahun . Kalau tak silap aku la.. Semangat beliau untuk terus hidup memang jelas kita nampak bila mana beliau masih lagi mengeluarkan idea2 yang hebat untuk dikongsikan kepada seluruh dunia sementelah beliau sendiri sedang bertarung melawan kesakitan . 


Ramai orang kata bila seseorang tu menghidap kanser pangkreas , peluang untuk hidup lebih daripada 7 tahun tu amat singkat . Itu aku tak berapa pastilah kan.. Tapi kebanyakkan orang selalu sebut benda yang sama bila bercakap pasal kanser jenis ni.. Bahaya ya... Pada aku semua kanser sangat bahaya... Sebab virus kanser ni membunuh kita secara perlahan2 dalam jangka masa yang sangat lama dan sangat sukar untuk disembuhkan . Duit yang banyak jugak bukan jaminan untuk kita berjaya mengubati penyakit . Steve Jobs bukannya calang2 jutawan dunia . Harta beliau sendiri dah mengalahkan pengasas microsoft & google.. Korang sendiri boleh bayangkan , tapi berbalik kepada lumrah kita sebagai manusia... Yang hidup PASTI akan mati . Tak kira siapa pun kita & seberapa banyak harta kita di dunia ni.. Itu adalah pasti .


So , lepas ni tak tahu la sape pengganti Steve Jobs dlm legasi Apple . Dengar cerita , untuk sementara ni Apple memilih Tim Cook sebagai pengganti Steve . Sejauh mana kebenaran , sama-samalah kita nantikan berita tu keluar . One thing , aku tak rasa dengan pemergian Steve , legasi Apple akan jatuh . Sebab aku yakin sebelum pergi , Steve mesti dah mencurahkan berguni2 idea baru yang belum dikeluarkan pada pengganti beliau . Jarang kita nak jumpa manusia yang hebat . Kalau dah hebat tu , memang melampau2 hebatnya.. huhu.. So , pada pengguna produk Apple , tayah risau . Lepas ni mesti akan ada keluaran2 baru produk Apple untuk korang . Cuma cepat atau lambat je sebab main brain dia dah takde.. :)


Ok la , bawah ni aku selitkan sekali beberapa gambar Steve Jobs untuk korang . Ihsan daripada Pakcik Google.. Selamat Jalan Steve Jobs ~



Steve Jobs ( 1955- 2011 )























Ok , inilah Tim Cook , bakal menggantikan Steve .



Tim & Steve



-Selamat Jalan Steve Jobs-




NonAppleUser,
-CikEcha-


Thursday, September 8, 2011

setiap manusia pasti berubah ( part 1 )



Hye semua , dah lama aku tak update pape dalam blog ni kan . Since penghujung puasa sampailah sekarang . So untuk mengelakkan daripada rasa malas aku semakin berleluasa & akhirnya menyebabkan blog aku ni jadi tempoyak , aku update la harini . Ala , untuk korang jugak aku update kan ... Korang baca ye .. bace tau ! hihihihi 



Aku nak tanya korang , pernah tak korang ada pengalaman dihina atau dikutuk ke ,dikeji ke ,dipandang rendah ke , pernah tak ? Kalau tak pernah , aku tabik la kat korang . UNTUNGNYAA.. huhu . Mungkin korang tak pernah . Tapi aku pernah . Saje aku nak share kat korang story hidup aku . Nama pon blogger kan , apa je yang aku rasa boleh share , aku akan share . Well sebenarnya sebelum aku hidup dalam keadaan yang serba ok sekarang ni ( ewahh ) aku pernah melalui banyak kenangan pahit . Memang banyak la . Kalau nak diingatkan , memang sakit je hati . Tapi kalau boleh aku taknak lupakan semua tu sebab aku nak jadikan semua tu sebagai pengajaran bahawa kita tak boleh pandang rendah pada orang lain walau siapa pun dia sebab kita tak tahu takdir & perubahan yang akan berlaku pada diri kita sendiri satu hari nanti :)



Sebenarnya masa aku sekolah rendah dulu , aku bukanlah budak pandai . Aku tak duduk kat kelas budak pandai . Kat sekolah aku dulu ada 2 Kelas je . So sape yang masuk kelas pandai , memang super duper kembang hidung la kan . Tapi bagi yang masuk kelas sederhana bijak ni , agak malu-malu alah la nak berkawan dengan budak-budak daripada kelas sebelah . Biasalah tu kan . Nak pulak yang comel macam aku, jenis sedar diri yang kita ni tak berapa nak pandai , so buat-buatlah cara yang sepatutnya . hahaha . Nak dijadikan cerita , kalau tiba waktu sukan ke , atau gabungan kelas ke sebab ada majlis pape , mesti rasa stress tu datang melampau-lampau . Haa jangan tak tau , budak kecik pon pandai stress tau . Aku cakap budak kecik sbb ni cite masa aku skola rendah . Kecik la kan ? hehe . So bila tiba waktu camni , perangai kekwat budak-budak kelas sebelah memang tip top la . Time tu la dorang nak show off kehebatan dorang dalam berkata-kata & kebijaksanaan dorang dalam pelajaran . Mestilah kan ? Tunjuk hebat pada orang yang kurang mampu daripada dia , mestilah yakin & semangat . Dah tau orang tu tak leh lawan punya..



Aku plak masa kecik-kecik dulu bukanlah dalam kategori budak cantik & comel . Dah la tak cantik , gemuk lak tu . Debab je . Memang tak cun la . Kalau korang tengok aku masa sekolah rendah dulu , confirm korang muntah berdarah pastu pengsan 70 tahun . Pastu bila korang sedar daripada pengsan , korang dah tua rupanya . Yela , dah 70 tahun . Takkan korang bukak mata , korang jadi baby balik . Nipu le teww . Dasyat tak dasyat rupa aku sampai mampu jadikan korang semua tua tanpa sedar ? Haaa... memain la ngan aku . Tapi dalam keTidakComelan aku tu , aku tatau kenapa ada jugak mamat encem nak jatuh cinta babun dengan aku . hahahaha . Aku ingat lagi la , 1st time aku dapat surat cinta masa darjah 5 . Tahpe hape je . Kemain jiwang la . Aku pon tatau cane budak lelaki sekecik tu boleh berjiwang2 bagai . Dia mintak tolong abg dia bagi ayat gamaknya ? Sampaikan siap ugut aku , kalau aku taknak terima cinta dia , dia akan kahwin paksa dengan aku. Hahahaha . Kebenda nye la kan ?? Tapi al-maklumlahh , masa tu aku kecik lagi . Sejurus hbs baca surat tu , seram sejuk & kecut perut aku . Pertama kali aku rasa kecut perut . Betul ! memang tak memain . Terima kasih la kat budak tu sebab berjaya mengkucar-kacirkan perasaan aku kerana "cinta" buat pertama kalinya dalam hidup aku . huhuhu . Tapi tu dulu , sekarang ni kalau aku dapat lagi surat2 camtu , aku rileks je . Memang jadi koleksi khazanah surat cinta dalam kotak kayu aku kat rumah la . Banyak dah koleksi yang aku dapat sepanjang menginjak dewasa ni . Semua ada dalam kotak tu . Korang nak baca ? Takyah la , buat sebu perut korang je nanti . hahahaha .


Tapi tula , walaupun aku tak cantik , ada jugak yang minat kat aku . Cikgu Bahasa Melayu aku pon pernah betulkan tudung aku yang senget benget tu . Nampak sangat aku selekeh kan ? hehehe . Agaknya cikgu aku rimas , so dia datang kat tempat aku , pastu selamba je dy buat aku cam anak dia . Aku ingat lagi , dia cakap camni 
" awak ni cantik sebenarnya , tapi awak tak pandai gunakan kecantikan awak . Cuba lipat tudung ni kemas-kemas ( sambil mengemaskan lipatan tudung aku ) "
Aku pun dalam keadaan malu-malu alah , biarkan ajelah apa yang cikgu aku buat . Agaknya sebab mulut dia masin kot . Sekarang aku dah cantik . Cantik tak aku ? hahahahahaha ! Hoiiii tak baiknya korang keluarkan lidah camtu ! Siap berkerut muka macam geli sangat je ! hahaha . Cantiklah.. setiap kejadian Allah semuanya cantik & hebat . Tak gitu kawan-kawan ? ( ecececececececece )


Ok sambung balik , disebabkan aku bukan dalam kategori cantik & pandai , ramai la yang pandang rendah pada aku . Kalau berselisih je , ada je mulut dok mengejek . Antaranya camni :
  • hoiii budak gemukk !
  • ee bodoh..dah la bodoh...merayap je kejenya..balik kelas la woi !
  • genduttttt...gendutttt....bontot besar....
  • kuat makan budak ni ! sebab tu gemok gedempol . nak jalan pon tak larat . booooo ! 
Amacam ? lazat tak korang rasa ? Aku rasa lazat . Sampai meleleh air mata aku menikmati kelazatan kata-kata tu . Cakap tu macam la aku ni gemuk gedempol . Padahal bukannya gemuk mana pun , cuma aku ni besar sikit je dpda kawan-kawan yang lain . Chubby2 camtu je . Paling tak tahan bila dorang cakap aku bodoh . Malu memang jangan kira la . Time tu aku bayangkan muka abah & mak je . Muka dorang yang bersungguh-sungguh hantar aku p sekolah & bagi galakkan pada aku untuk belajar . Tapi mereka tak tahu kat sekolah aku selalu kena kutuk dengan budak-budak "pandai" . Dorang tak tahu pon anak bongsu dorang ni kena buli dengan budak-budak lain.
-lap air mata jap-
Sakit hati memang tak perlu nak cerita la , aku rasa nak campak hidup-hidup masuk dalam api  je pada orang yang hina-hina aku camtu . Actually yang selalu ejek aku tu budak lelaki la . Nakal lelaki masa kecik-kecik kan lain mcm sikit . Nak pandang sesuatu yang cantik & ok je , kalau yang buruk , mesti dikeji-keji . Even bukan semua , tapi kebanyakkannya camtulah kat sekolah aku dulu . Kalau yang perempuan plak lain hal nya pulak . Bila kena buat group dengan budak dpda kelas tak berapa nak pandai ni , mulalah buat muka jijik & bosan . Biasalah , buat group pun tak guna , mesti dorang fikir yang dorang je boleh buat kerja . Kitorang yang kelas kedua ni hampeh & bodoh-bodoh je . Touching wehh . Kalau korang kena camtu , korang happy ke ? lompat-lompat gembira ? huhu .


Tapi tulah , setiap manusia pasti akan melalui fasa perubahan . Orang yang selama ni kita anggap takkan maju kemana-mana , dalam sekelip mata je boleh mengatasi kita . Walaupun dulu-dulu kita masih kecik & belum dikira dosa pahala lagi , tapi Allah tu dah bagi petunjuk & peringatan pada kita bahawa setiap yang berlaku tu ada sebab dan alasannya . Kita semua sama , hanya hamba yang dipilih untuk hidup didunia sebagai manusia . Tak ada bezanya kita pada pandangan Allah . Aku sendiri terkejut dengan apa yang berlaku pada budak-budak yang galak sangat mengata aku & tunjuk hebat dulu . Memang tak sangkalah . Aku akan cerita pada korang tapi kat entry yang lain la ya . Dah panjang sangat ni . Karang rabun plak biji mata korang tu . Kalau nak tahu apa jadi kat budak-budak "pandai" ni , tunggulah entry aku yang seterusnya . Aku stop kat sini dulu k :)


Sehingga berjumpa lagi ya kawan-kawan . daaa ! :)



SenyumSendiri.
-CikEcha-


Thursday, August 25, 2011

Lukisan 3D



Hai ! Harini aku nak share dengan korang beberapa keping lukisan 3D yang kalau kita tengok nampak macam real , tapi sebenarnya lukisan je . Aku google lukisan-lukisan ni . Dah lama dah aku tengok , cuma dulu aku takde blog , sekarang je baru buat . So mesti ramai antara korang yang dah pernah tengok lukisan - lukisan ni , tapi takpelah , aku share jugak la eh . Ada jugak yang masih belum pernah tengok kan . Layannnn =)














































Cantik ,pandai dorang melukis . Ni confirm la keje tangan omputih . Otak dorang tu ada je benda baru nak dibuat . K tu jela . Jumpa lagi . Tata ~



SukaSesuatuYangLain,
-CikEcha-


Wednesday, August 24, 2011

Berita Malaysia



Biasa baca surat khabar tak ? Selalunya surat khabar mana jadi pilihan korang ? Selalu layan internet untuk dapatkan berita atau cerita ? Layan majalah-majalah ke... Daripada mana lagi sumber-sumber yang korang terjah untuk dapatkan berita-berita hangat kat Malaysia ni ? Haa... Tak kisah la mana pun pilihan korang , kalau korang selalu baca paper or majalah , mesti korang boleh tau dah jalan cerita atau olahan ayat dalam setiap paper or majalah tu kan ? 

Ok , kat sini aku nak share 1 note yang kelakar boleh tahan la . Aku rasa kelakar la sebab aku ni jenis ada sense of humor . So benda kelakar sikit pun aku dah boleh ketawa . Aku amik note ni daripada kawan aku , Faiz . Aku tak tau la sape pemilik asal yang create note ni kan . Kot note ni dah bertahun-tahun ada kat facebook ke , aku tatau la kan sebab aku baru je baca petang tadi . So aku nak tumpang share noted dia dengan korang semua . Best ! hehe . Kepada pemilik tanah noted ni , beta mintak share ye . Lu punya noted buat wa ketawa pecah perut la . Boleh la..leh la..leh la.. ehh ? ehh ? hehehehe.....
*ibu saya kata tak baik cakap lu gua lu gua. maafkan saya*


________________________________________________________

Situasi sebenar :
"Seorang nenek pegi kedai beli ubi, tiba-tiba dilanggar beca lalu mati di tempat kejadian".


BULETIN UTAMA : 
"Nenek meninggal dunia, pemandu beca dicari".

HARIAN METRO :   
"Hangat! Nenek mati dengan ubi di tangan."
UTUSAN MALAYSIA : 
"Nenek mati dilanggar beca satu propaganda pembangkang?"

HARAKAH : 
"Kami tiada beca."

MALAYSIAKINI : 
"Beca langgar lari bukti kerajaan makan rasuah."

TWITTER @NAJIBRAZAK : 
"Nenek sanggup mati kerana ubi, menunjukkan ubi 1Malaysia berkualiti dan digemari rakyat!"

BLOG MELAYU PARANOID : 
"Keraguan sijil halal ubi mungkin punca nenek mati dilanggar beca."

IBRAHIM ALI : 
"Sampai bila kita nak tengok nenek-nenek Melayu mati dilanggar beca akibat ubi orang Cina dan India? Melayu perlu bangun menentang!"

PANCAINDERA :
"Kisah nenek dilanggar beca diabadikan dalam filem terbaru David Teo, Beca Gangster."

MASTIKA : 
"Misteri penarik beca: temubual eksklusif dengan hantu ubi."

SAMY VELLU : 
"Beca tak bayar tol dicari."

P/S :: just jokes, nothing personal ^_^ ::



Hahahaha , Ok tu je untuk harini . Tata ~


Ketawa
-CikEcha-


Wordless Wednesday






Orang ? Tilam ? Keju ? atau Spongebob ? =)


Tuesday, August 23, 2011

Musnahkan Pepijat !





Hi semua dan salam 1 pepijat . 
Pernah dengar perkataan pepijat sebelum ni ? Nama sejenis haiwan drakula yang langsung tak comel tu . Pernah? Pernah ke tak pernah ? Kalau tak pernah , meh sini aku nak cerita 1 hikayat zaman dulu kala yang bertajuk pepijat . Gigihnya zaman dulu kala pulak kan .... Takdelah , bukan dulu kala , aku just nak story sikit pasal menatang yang dah memporak perandakan rumahtangga aku sejak kebelakangan ni . Rumahtangga ye ? panassss ! panasss ! 


Aku yakin mesti ramai antara korang yang tak berapa familiar dengan pepijat kan ? Tak pun korang pernah je bertemu mata dengan pepijat ni , cuma korang tak sempat nak berkenalan , tanya2 nama , tukar nombor phone kan ? So , korang tak tau la yang korang actually dah pernah jumpa pepijat ni . Ok meh aku terangkan serba sikit pasal mala'un yang sangat menjengkelkan ni keh ....


Serangga drakula yang sangat annoying ni ada nama melayu & ada nama omputih . Nama melayu dikenali sebagai Encik Pepijat dan nama omputih pulak kita panggil Mr.Bed Bug . Glamer kan ? Serangga pon ada nama glemer macam retis ye tuan-tuan dan puan-puan yang dirahmati Allah sekalian ... Kau hado ? 
Ok , kenapa aku cakap menatang ni annoying ? Sebabnyee.... sekarang menatang ni tengah berleluasa kat rumah aku ni ha... Nasib baik la rumah sewa . Kalau kat rumah parents aku , mau aku kena sekolah dengan ibu setahun ....


Pepijat atau bed bug ni makanan dia darah manusia ye . Lagi-lagi darah manis & lazat macam darah aku ni ha, memang jadi sasaran la . Delicious ... so yummyyy katanyaaa..... Apa yang aku tau , pepijat ni suka tempat yang lembab-lembab , tempat yang gelap & sewaktu dengannya la kan . Tu memang habitat dia . Yang aku tak paham , rumah aku bukannya lembab pun . Bukannya gelap pun .Tapi still gak ada . Aku  tatau since bila menatang ni  muncul kat rumah aku , yang buat aku seram , banyak orang kata pepijat ni :
'once they are here, forever they will stay'
~sherammm mak nakkk ~


So untuk mempengaruhi korang supaya benci pada encik pepijat ni , aku hidangkan korang dengan gambar-gambar dia eh .... Aku soh benci tau .Jangan korang jatuh cinta plak lepas tengok ! Kerat 18 nanti ~




Kitaran hidup pakcik Pepijat ni . Cuba korang tengok saiz dia dpda kecik samapi besar. erkkk ~





Macam lipas wehh -.-




~ Muka jahat gile ~




Sia-sia je darah korang kehh.... Banyak kot . Baik derma kat spital , lagi bagus !



Kesan gigitan pakcik pepijat ni .
Ok , jangan salah faham,ni bukan aku . Body aku tak gagah cengini . huehuehue =D




 Buruk kan bintat bintat cengini... Berbintang la badan . haha




Kesimpulannya , jangan biarkan hidup korang diselubungi pepijat . Aku pun dah tergaru-garu macam cik nyet je kat rumah ni . Hamboii CIK NYET ye... manja sikit nama . Sopan sikit ye tak ? haha . Pasni tengoklah.. aku beli katil baru , tilam baru ! Kalau ada lagi pepijat pasni , aku bakorrr semuanya ! Kita bakorrr ! Korang pon jaga-jaga tau . Bile-bile masa je pepijat ni boleh ziarah korang . Lagi-lagi musim nak raya ni . Ramailah kerabat dorang datang beraya . So, jaga ye !
OK tu je .... selamat menempuh puasa yang lebih kurang seminggu je lagi ni eh .... Jumpa lagi !
Tata korang ... ~



AntiPepijat,
-CikEcha-



Friday, August 19, 2011

Dah cukup Bersedia Ke Untuk Poligami ?



Hari ni aku terdetik nak update entry pasal hidup berpoligami . Maklumlah , lepas tengok cerita Tahajjud Cinta kat TV3 tadi , jadi bersemangat sikit nak kongsi pendapat aku pasal isu berpoligami ni :)
Mula-mula sekali aku nak tekankan , poligami adalah 1 perkara yang sangat sensitif , sangat melibatkan perasaan , sangat menggembirakan dan sangat menyakitkan . Poligami ni memang menuntut kesabaran dan ketabahan yang amatlah kuat ya . Takde wanita yang sanggup hidup berpoligami melainkan hatinya betul-betul tabah dan sentiasa bersabar . 


Jujur daripada hati aku yang paling dalam , aku tak sanggup hidup berpoligami . Jangankan hidup bermadu dengan 4 orang . Dengan sorang pon aku dah sakit , ni pulak nak menghadap 4 orang kan . MENANGIS la aku . huhuhu . Yela , sape yang tak nak payung emas kat syurga nanti kan , memang lah nak , tapi aku bukan wanita yang kuat untuk berdepan dengan perkongsian kasih sayang seorang suami dengan wanita-wanita lain =')


Ok , yang aku nak tekankan dalam isu poligami ni adalah KEADILAN . Kita semua tahu , perkataan adil ni satu perkataan yang subjektif definisinya . Maksudnya kita tak terhad dengan 1 jawapan atau maksud je , kita boleh olah pelbagai makna daripada perkataan ni . Tak kira la apa pun maksud / makna bagi perkataan adil ni , tapi apa yang boleh aku simpulkan , adil ni adalah 1 perkara yang sangat berat untuk dipikul oleh mana-mana individu pun . Apatah lagi bila melibatkan isu berpoligami , seorang suami telah dipertanggungjawabkan untuk menjadi seorang suami yang adil kepada isteri-isterinya . 


Bukan mudah ye nak jadi adil . Mungkin anda seorang suami yang mampu daripada segi zahir . Mampu bersikap adil pada isteri-isteri anda , tapi adalah anda yakin anda telah berlaku adil dari segi kasih sayang ? Sekali lagi diulang , adakah anda yakin anda telah berlaku adil dari segi KASIH SAYANG ? :)
Sukar ya ... Ustaz aku sendiri pernah bagi tahu dalam kelas dulu , nak jadi seorang suami pada seorang isteri pun menuntut tanggungjawab dan keadilan yang besar , apatah lagi bila berpoligami .


Nak cite pasal best n nikmat , serah pada lelaki la kan ....Suami memang la best . Isteri ? Apa yang best kalau poligami ? Terpaksa queue untuk bersama suami . Kalau dengan sorang madu takpelah... panjang sikit masa nak manja-manja kan . Kalau 4 orang ? Seminggu sebulan je ko boleh manja-manja ngn suami ko tau !! Sebab tu aku cakap , suami memanglah best ... Setiap hari best... untunglahhhh... :)
Kalau adil tu ,ok la kan .Kalau yang tak adil tu mcm mana pulak ? Tak ikut jadual dengan betul.. Tetibe terlebih sehari dua kat isteri baru ke , tu dah dikira berlaku TIDAK ADIL kepada para isteri ye... Nampak simple...walaupun isteri-isteri tak membantah... Tapi dari segi batin , ko tau apa perasaan isteri-isteri ko yang lain ? 


Selalu lelaki yang ada niat nak berpoligami ni , kalau kita tanya kenapa nak tambah bini lagi .. Tak cukup ke sorang yang dah memang ok tu ? Simple je jawapan dy...
"Aku ikut sunnah Nabi...Apa salahnya aku nak selamatkan maruah wanita lain.Nak jaga kebajikan mereka.."
Wahh... sekali lagi.. UNTUNGLAHHHH .... :)
Bab kahwin kemain lagi ikut sunnah ye ... bab solat ? bab amalan2 lain ? bab hidup ko sendiri ? Ada ko ikut sunnah Nabi ? Ada ? untunglahh kalau ada.... huhu.


Nak jaga maruah wanita ye , nak jaga kebajikan ? Dah tu kenapa yang ko cari semuanya muda bergetah macam getah mangga tu ? Yang muda-muda kan masih banyak waktu untuk dia cari kehidupan mereka sendiri .. Yang ko tak sabar nak jaga kebajikan dorang kenapa ? Yang stok cun-cun plak tu kan... Kenapa tak amik miss J je ? Yang tu lebih baik untuk ko selamatkan maruah .. lagi bagus untuk ko jaga kebajikan mereka... Sebab golongan Miss J ni agak sensitif di mata masyarakat.. Ibu-Ibu tunggal ke.. Kalau nak tu boleh je... Ni yang muda remaja.. yang dahi licin je ko sapu... 
Sudah terang bang.. jangan nak guna alasan agama sangat ..... :)


So , kepada anda si suami yang hidup berpoligami tu , harap-harap anda bukannya lelaki yang bersikap tidak adil pada isteri-isteri anda ya.. Kat dunia memanglah sedap..nikmat...gembira... Tapi kat akhirat nanti , banyak yang anda perlu jawab ... Poligami sememangnya indah..sememangnya dituntut... tapi bukan sewenangnya .... Aku bicara pada umum... Setiap apa yang kita lakukan kat dunia ni semuanya akan disoal . Semoga kita tidak tergolong dalam kalangan orang-orang yang rugi :)


Amboii seronoknya pakcik atas ni .. huehuehue :)


Tu je untuk hari ni .... Tataaa =)


SekianCeramahDaripadaUstazahPilihan :)
-CikEcha-


Thursday, August 18, 2011

Ciri Lelaki Yang Akan Cuba Wanita Jauhi








Jenis lelaki yang mana kaum wanita akan cuba jauhi :-



KASANOVA Lelaki macam ni memang awal-awal lagi orang perempuan takkan dekat , melainkan ko ada aset lain contohnya duit ko berkepuk-kepuk & perempuan tu pulak jenis mata duitan . Memang padanlah korang berdua :)

PANAS BARAN
Yang ni mungkin awal-awal hubungan tak berapa nak nampak kan , tapi kalau dah ko tu memang jenis panas baran , baru sebulan berkawan pon ko dah mula tunjuk taring . So , lelaki jenis ni perempuan takkan dekat . Sape yang nak lelaki panas baran ? Wanita ni hatinya lembut . Kalau ko berkasar , sentaplahhhh ~

KAKI KIKIS
Ha yang ni aku pun memang tak suka . Kalau aku jumpa lelaki macam ni ,  memang awal-awal lagi aku angkat kaki . Gila la ! Nak pulak yang baru kenal kan , pastu mintak itu ini , pinjam itu ini , pergi mana-mana pun semua guna duit perempuan . Sekali sekala takpelah kan , kalau dah setiap hari , tak kering poket perempuan ? Memang TAKLAH aku nak dekat .....

BANYAK ALASAN
Yang ni pun satu hal . Time kita mintak tolong apa-apa ke , ada je alasan yang dibagi . Nak pulak masa tu kita urgent & betul-betul mengharapkan pertolongan dia . Tapi dia banyak pulak alasan tak boleh tolong , walhal tengah rileks je melepak-lepak kat rumah . Sesuai ke buat calon suami ? :)

PENIPU
Aku rasa jenis macam ni semua orang takut nak dekat . Sape yang suka kena tipu ? Pada sape yang suka kena tipu tu boleh la berkena-kenalan dengan insan sebegini ye .

EGO
Ego yang aku maksudkan ni ialah ego yang melampau-lampau . Sume tempat ko nak tunjuk ego . Langsung tak reti nak tolak ansur. Memang hi hi bye bye la ~

CURANG
Sape suka dengan perkataan tu ? Aku seram . Lelaki jenis ni memang jangan mimpi la nak dekat dengan aku , hatta berkawan sekali pun. Meluat ~

TIADA SIKAP HORMAT
For sure la bakal suami ko nak bawak jumpa family kan . So , kalau lelaki tu jenis tak menghormati , memang dengan sesiapa pon dia tak hormat . Bengkek tak kalau lelaki tu biadap dengan orang tua kita ? Kalau aku , depan depan family aku , aku simbah air sirap kat muka mamat tu tau . *knp mst air sirap?*






So far tula antara ciri lelaki yang perempuan takut nak dekat . So to man outside there , harap-harap kamu bukanlah lelaki yang tergolong dalam ciri-ciri di atas . Anda nak cari wanita yang sempurna , wanita juga menginginkan perkara yang sama . Kerana sesungguhnya bila melibatkan soal hati dan perasaan , tiada bezanya antara lelaki mahupun perempuan :)



MencariSiBakalSuami
-CikEcha-




Tuesday, August 16, 2011

~Buffet Terbaik di Intai-Intai Restaurant ~





ANDA LAPAR ?











Mesti la lapar kan. Pukul 1 kot .... Perut semua dah berkeroncong . Nak pulak sape yang terlepas sahur macam aku tadi , mmg perut stok mintak makan jela kan ? hahaha
Ok la . Sempena meraikan perut aku n korang yang tengah kelaparan tu , apa kata aku hidangkan korang dengan cerita aku masa berbuka puasa semalam . Keji kan ? Time camni plak aku hidangkan cerita panas , kalau hidangkan makanan takpe jugak ye tak ? Haa...siku aku bagi kang . haha .


Semalam hari Isnin bersamaan dengan 15/08/2011 , menyaksikan bagaimana aku telah mentekedarah dengan kenyangnya di sebuah restoran terpencil yang cukup cun ! memang ceruk sikit restoran ni tapi bila korang masuk mmg dah takde nak pikir ceruk dah . The view memang superb . Macam restoran dalam taman . Kalau nak kata restoran dalam hutan pon boleh jugak sebab keliling tu memang hutan banat . Tapi takde nyamuk ye ! Aku pon tatau kenapa tade nyamuk . Nyamuk pon sebuk pilih lauk masa azan gamaknya . Dok pilih pilih lauk bawak atas kepak dia , pastu hidang kat anak bini kat tgh hutan tu.. Dok pilih lauk sangat sampai lupa nak hisap darah manuia.. Gamaknye la..... -.-


Actually semalam aku joined team engineer aku pergi bukak puasa tu . Dorang ajak la , so nak tak nak aku bagi la muka .... Jaga hati dorang . Bukan aku bagi muka aku yang comel ni kat dorang tau ! Jangan salah anggap pulak . Bagi muka tu maksudnya aku terima la ajakan dorang tu . Lagipon satu team kan . Main congkak pon sama-sama .
*Haha , aku kalau tak menipu dalam entry mmg tak sah kan* 
So, atas sebab dorang yang mengajak , so dorang la kena belanja aku . haha . Jimat duit aku . Maklumlah , dekat dekat nak raya ni macam - macam benda lagi nak beli kan . Alang - alang ada tawaran menarik ni , aku pon join jela . Mula-mula aku cam berat nak pergi atas sebab sebab tertentu . Tapi gaya engineer aku tanya tu macam beria sangat nak aku join . So , pergi jela kan .


Restoran ni ada 1 je kat Malaysia , kalau tak silap aku la kan . Kalau aku silap , korang jangan marah pulak . Aku tatau ! Ape yang aku tau , restoran ni memang ada 1 je kat Malayisa . Merangkap dunia sekali la . huhu . Lokasi dia kat Ampang . Jap g pas aku habis merapu-rapu ni , aku tulis alamat dia kat bawah eh . Bagi korang jelas sikit . Mana tau kot ada yang terliur & terus nak booking untuk buka puasa harini kan . haha . 


Bercerita pasal makanan , memang menu kat Intai-Intai tu LAZAT & sangat ENAK ye . Aku ni , masa suapan yang pertama , terus mengomel-ngomel kat Faiz, member lab aku . Macam - macam la aku komen .. sedap la .. daging lembut la , pedas cukup la ... Haisshh Faiz pon taknak kalah , dia pon mengomel-ngomel jugak.. Dessert sedap katanya . Dia makan desert dulu .. Aku bedal nasi terus ! haha . Aku tak ingat dah bape kali Faiz ulang alik turun amik makanan . Berganti - ganti pinggan mangkuk dia . Belum kira air lagi . Air sejuk , air panas .. sume dia bantaii . Dah nama buffet kan , memang amik kesempatan la . Aku pon camtu . Tapi aku tade la seaktif dia . Err korang percaya ke ? huhuu ~


K la , enjoy la serba sedikit gambar makanan & view kat Intai-Intai Restaurant ni ye . Moga sedikit SEBANYAK dapat membantu tummy korang tu daripada tak berkeroncong lagi . Tapi aku rasa lagi mendidih kot perut korang tu pas tengok gambar-gambar ni . Hahaha . Layannnnnn =)



Nice one :)










Seafood Fried Rice 
Memang sedap !



Sotong Sumbat Thai 
Aku cari bnd ni , tapi takde . Dgr kata ni menu paling best & cepat hbs ! *kecewa*



Udang Galah Masak Lemak With Nanas Muda




Beef Green Curry



Curry Chicken



Deep Fried Stuffed Crab



Pandan Chicken



Kailan Ikan Masin
Yang ni best . Aku rasa rugi plak sebab aku amik sikit . Nak amik lagi , tapi jauh tempatnya . sedap gile!



Kerabu Daging Bakar Thai



Butter Prawn
Sape yang suka udang tu , boleh la amik . Sedap sebab ada rasa butter . Dah nama pon butter kan ? hehe



Butter Cakes
Yang ni aku curi Faiz punya sebab aku malas nak amik . Serious lazat !



Stick Rice With Mango 
Yang ni favorite Faiz . 2x dia amik pulut ni . Aku tau dia nak amik lagi sebenarnya . haha .

Fresh Fruit Platter



Pumpkin Pudding Sakaya
Sumpah sedap puding ni , manis , lembut . memang cukup . Aku suka !


Ok , cukup la tu ye ? Kang batal pulak puasa aku sebab jadi punca perut korang menangis tengok makanan kat atas tu . hahaha . Jangan ada yang bukak puasa plak ! Aku kerat 18 baru tau erti penyesalan ~


Tujela untuk harini , sebenarnya aku teringat2 bubur nasi yang aku makan semalam . Serious sedap ! Kalau makan bubur nasi saja pon dah cukup melazatkan . Blm lagi ko nak add on kan . Ada sambal ikan bilis , telur masin , telur dadar , ikan masin sambal , sup , ikan tamban goreng , daun sup daun bawang , bawang goreang , cili padi . huh ! yummy woii ! Aku plak jadi lapar . Cane ni wehh ? -.- 
K la , sehingga bertemu lagi . Tataaa ~

Oh ye ! ni alamat Intai-Intai Restaurant tu ye :)
Intai Intai Restaurant

Lot 378, Backyard
Jalan Ampang Hulu Klang (MRR2 Highway)
68000 Ampang, Selangor.
(Behind rows of shop include furniture shop, Honda showroom & car service centre)

Tel: 03-42522252
E-mail: intai2restaurant@gmail.com
Website: www.intaiintai.com.my


*picture , kredit to Mimi's Dining Room*


ChefMakanJe,
-CikEcha-


Sunday, August 14, 2011

Kita Ini Orang Malaysia Ya !




Sape yang tak tengok game badminton untuk kejohanan dunia antara wira kita Datuk Lee Chong Wei dengan musuh seteru beliau iaitu Datuk Lin Dan ? Eh ! takde Datuk untuk Lin Dan ye, Lin Dan je nama dia. Aku tanya sape yang tak tengok , sebab aku rasa mesti lebih ramai yang tengok daripada yang tak tengok . Dah mcm hape dah ayat aku ni . Huhuhu . Sape yang tak tengok tu , rugi la , even kita kalah pon , tapi kalah bermaruah ok. Boleh nampak usaha Datuk Lee Chong Wei berjuang untuk meraih kejuaraan sulung bagi kejohanan dunia ni. Tapi nak buat cane kan, dah tade rezeki , kita kena redha la.....




Kita kalah dalam rubber game dimana score keseluruhan ialah 22-20 , 14-21 , 21-23 . Gempak kan ? Tak nampak lagi usaha Datuk nak rebut kejuaraan ? Tak nampak ? Kalau tak nampak, tengok lagi sekali score yang aku tulis atas tu . Hope kali kedua tengok , korang boleh nampak usaha Datuk tu ye! Memang best gile game tadi . Aku yang mula-mula baring , jadi tak senang. Daripada posisi baring , aku berubah kepada meniarap pulak, pastu berubah kepada duduk plak , pastu bertinggung macam orang nak berak pulak . Tak senonoh kan? Nak buat cane , dah aku nervous , camtu la gaya aku . Setiap pukulan tu menyentapkan aku , berdebar tayah cakapla , mcm nak tunggu result SPM je. 




Ok la , aku tak kesah la kalau Datuk kalah, adat la kalau game... mesti ada menang & kalah kan . Takkan asyik nak menang je, tak rock la . hahaha . Yang aku kesah , bila budaya orang Malaysia ni , selalu sangat menyokong bagai nak rak bila player tu menang . Bila kalah , kutuk mmg tak ingatlah ! Aku bengang betul orang mcm ni . Apa kes ? Meroyan tak tentu hala dok bising bising cakap takde guna nak menyokong orang yang asyik kalah la , pembaziran la , takde faedah la , player stok simpan dalam muzium la . WHAT THE IKAN ?? -.-



Aku cakap ni pasal aku facing sendiri makhluk Allah yang mungkin tak sedar dia orang Malaysia agaknya. Beria sangat la nak cakap Lin Dan tu takboleh dikalahkan la , Chong Wei dah tua la , main asyik kalah la , panas jugak la aku nak jawab kan . Dah la aku CINTA gila kat Chong Wei tu , lagi pulak sesedap rasa dy je nak kutuk kutuk kan . Kutuk kat wall pesbuk aku lak tu . Tak respect langsung aku ni sebagai GIRLFRIEND Lee Chong Wei tu -.-



Solution aku senang je, dah agak malas nak bertekak dengan orang mcm tu , aku amik pendekatan yang mudah . REMOVE & BLOCK je orang tu. Aku pon tatau dorg tu dah jadi orang keberapa yang aku nyahkan daripada pesbik aku. Annoying sangat , sape suruh . Aku memang tak simpan orang yang takde sifat perKAWANan ni. Sukahati aku je letak imbuhan merata-rata . Biar jela. Janji korang paham apa yang aku maksudkan kan ... Aku letak status baik-baik , komen la baik baik . Ni komen emosi sangat , mcm la player malaysia . Tak suka la aku . Memang TAKLAH aku nak buat kawan dah orang yang bersikap angkuh & sombong macam tu . Buang masa je .



So aku nak menyeru pada korang semua , tanamlah sikap cinta pada sukan tanah air . Bukan tanam sikap mengutuk bila kalah , dan beria - ria bila menang . Tak sihat ye sikap sedemikian . Nampak sangat korang tak telus dalam menyokong negara sendiri . Kalau nak Malaysia maju dalam sukan , sama-sama la sokong even kalah pon . Bukannya susah pon nak sokong negara sendiri . Untuk kepentingan bersama jugak . Tak bangga ke nama Malaysia gah dalam sukan ? Mesti bangga kan ? So sam-sama la pupuk minat & cinta pada sukan tanah air . UNTUNG bersama ....



K la , tu je nak cerita harini . Kepada yang aku dah remove tu , minta maaf la ye,, ko annoying sangat la . Aku memang tak suka layan orang annoying , so , mcm mana ko kata Chong Wei tu stok masuk muzium, mcm tu jugaklah aku remove ko daripada pesbuk aku , n aku simpan jadi stok dalam muzium eh , jadi khazanah . boleh ? Mesti gembira kan ...Raya nanti datang la rumah , aku buat open house khas untuk ko je , kita bermaaf-maafan kan sana . huehuehue ...




Kepada Datuk Lee Chong Wei , even U kalah , I tetap bangga sebab U kalah dengan ada usaha untuk menang.... Kita ada banyak lagi game pasni . Rileks je ... Apa yang termampu , tu yang kita terima. Btw , U did well . Proud to be Malaysian ...


Nite olls, tidur dalam senyuman ye .... tq , daa ~




LoveChongWei,
-CikEcha-